Vinterbadning

Aarstidernes bassin

Pingvinklubben 365

Trænger du til af det ultimative kick, men er ikke meget for at springe ud i faldskærm langt over jorden? Så er en gang vinterbadning i Årstidernes Bassin hos SportsCenter Danmark måske svaret for dig, med Pingvinklubben 365 som består af en række vinterbadere.

Vinterbadning er blevet meget populært herhjemme i løbet af de seneste år. Hvor der i 2007 var der omtrent 11.000 registrerede medlemmer af vinterbaderforeninger i Danmark, som i dag er steget til over 20.000. Den stigende popularitet skyldes først og fremmest de sociale medier, hvor badeforeningerne har kunnet promovere vandaktiviteter i vintermånederne.

Spring ud i det

Hop i Årstidernes bassin 10 gange på 30 dage, med opsyn fra en medarbejder eller et medlem af Pingvinklubben 365. Er indgangen til vores svømmehal betalt, så er det gratis at prøve vinterbadning i Årstidernes Bassin lige udenfor. Vær med og få de livgivende gisp som det kølige vand giver dig, du er ikke alene om det.

Hos os kan du praktisere vinterbadning, uden at blive sat under pres. Alder og fysisk form vil ikke afgøre om du er i stand til at gøre det. Undersøgelser har vist at stort set alle er i stand til at håndtere det kolde vand, når først kroppen har vænnet sig til kuldechokket.

Sund fornuft

Det siges at det har positive effekter for kroppen ved vinterbadning, og at du selv ved korte dukkerter i koldt vand opnår en gavnlig effekt for kroppens sundhed. Men det som først og fremmest tiltrækker vinterbadere er at det fungerer som en form for chokterapi. Kroppen sættes under pres, blodkarrene trækker sig sammen, og stofskiftet øges.

Den største udfordring er at komme i gang med at prøve vinterbadning i det hele taget, men du skal bare springe ud i det, uden at tænke for meget over det. Det er påvist, at mængden af stress-hormoner i blodet ændrer sig, når kroppen udsættes for det store kuldechok ved vinterbadning.

OBS – datoer skal indføres i logbog for gyldighed. Medlemmer kan kun optages ved badning i vinterhalvåret fra 1. oktober til 31. marts.

Generalforsamling afholdes hvert år 3. juledag kl. 10.00 i Vejen Idrætscenter.

Se vores vedtægter


Vinterbadningens gode og dårlige virkninger

Der er flere udsagn om vinterbadningens gode og dårlige virkninger, men her er efterfølgende nogle du bør forholde dig til og sammenholde med egne erfaringer. Men først nogle indledende råd og resultat af forskningsresultater:

  • Gå forsigtigt frem og læg mærke til hvordan kroppen reagerer på en dukkert i det kolde vand.
  • Tal med din læge, hvis du har fysiske problemer, der giver dig anledning til at tro, du ikke kan tåle at bade i for koldt vand.
  • Bliv ikke så længe i vandet, at du oplever for stor nedkøling af kroppen.
  • Du bør aldrig hoppe alene i det kolde bad.

I Sygesikringen Danmarks blad Nyt & Sundt fra 2010 kan du læse følgende:

1: Blodkarrene

Blodkarrene ude i fingrene, armene og benene trækker sig sammen, så blodet løber mod de indre organer – blandt andet til hjertet, som begynder at slå hurtigere, så også blodtrykket stiger en smule.

Når du kommer op af vandet, åbner alle karrene sig, og så får du den her varme fornemmelse, hvor blodet igen strømmer ud til fingre, tæer, arme og ben og ansigtshud.

Altså en slags motion for blodkarrene.

2: Humøret

Når du bader i koldt vand, bliver der frigivet en masse signalstoffer i hjernen: adrenalin, noadrenalin, serotonin, kortisol og dopamin. Disse signalstofferne bevirker at blodkarrene trækker sig sammen og afslappes og har en positiv effekt på humøret.

3: Immunsystemet mv

Immunsystemet bliver aktiveret, når du udsætter dig selv for kortvarige kraftige stimuli. Og når du hopper i iskoldt vand, så får du gang i hele immunsystemet, og formentlig beskytter det i hvert fald mod øvre luftvejssygdomme.

Faktisk har en epidemiologisk undersøgelse vist, at hyppigheden af øvre luftvejsinfektioner som forkølelse, bihulebetændelse og halsbetændelse faldt hos vinterbadere. En anden undersøgelse peger på, at regelmæssig vinterbadning kan være gavnligt i forhold til type 2 diabetes. Der er også en hypotese om, at vinterbadning er godt for kredsløbet. Man har målt blodtrykket på nogle vinterbadere og registreret, at deres blodtryk faldt en anelse hen over vintersæsonen.

4: Kropstemperaturen

Som ekstra bonus fryser vinterbadere ikke nær så meget, når de er ude i det kolde vejr. Vinterbadning kan formentlig således bruges som et middel til at ruste sig mod kulden.


Skulpturer ved Årstidernes bassin

Den 27. december 2016 fik Vejen Idrætscenter overrakt et økonomisk bidrag af Sydbank til kunst på Den blå plads ved Årstidernes bassin. Præcis et år efter er værket afsløret. Randi Platz er kunstneren bag.

Randi Platz har valgt at kalde skulpturerne UDSPRING. Bl.a. fordi platformen de står på netop bruges til det, men også fordi sten og klippefremspring har været inspirationskilden.

Skulpturerne er fremstillet i 3 forskellige slags stentøjsler – sort, grå og brun, der er modelleret op og brændt. Herefter er de blevet glaseret med en turkis glasur, som fremstår i forskellige nuancer afhængig af lertypen.

“At springe i det kolde vand og mærke luften prikke på kroppen og måske med afslutning i den varme sauna er en sanselig oplevelse – man mærker man lever. At sanse med hele kroppen er også den måde vi oplever og forstår skulpturelle objekter på. Jeg håber, at skulpturerne kan bidrage med et ekstra element til dette sanselige rum. At sanse er at leve”, udtaler Randi Platz.

Vil du besøge os?

Mulighederne er mange!
Send din forespørgsel til os, og vi finder en løsning, der passer til dig.

Send forespørgsel

Kontakt

Vejen Idrætscenter & Danhostel Sport
Petersmindevej 1
6600 Vejen
Tlf. +45 75 36 05 00
post@vejenic.dk
Sportshotel Vejen
Jacob Gades Allé 1
6600 Vejen

Vejen Hallen
Fuglesangsallé 10
6600 Vejen


Skodborg Hallen
Parkvej 4a, Skodborg
6630 Rødding

Gesten Fritidscenter
Bækkevej 9A
6621 Gesten

Samarbejdspartnere

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
Facebook
Youtube
LinkedIn
Instagram